Karakter boyutu: 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

ANIZ YANGINLARININ ÖNLENMESİ İÇİN ÖNLEMLER TİCARET BORSASINDA YAPILAN PANELDE TARTIŞILDI

ANIZ YANGINLARININ ÖNLENMESİ  İÇİN ÖNLEMLER TİCARET BORSASINDA YAPILAN PANELDE TARTIŞILDI29 Ekim 2009 00:00

Konya Ticaret Borsasında yapılan "Anız Yangınlarının Önlenme Yolları ve Hububat Yetiştiriciliğinde Doğrudan Ekim Yöntemi ile Üretim Maliyetlerinin Azaltılması" konulu panelde anız yangınlarının önlenmesi için alınması gereken tedbirler tartışıldı. Konya

Konya Ticaret Borsasında yapılan "Anız Yangınlarının Önlenme Yolları ve Hububat Yetiştiriciliğinde Doğrudan Ekim Yöntemi ile Üretim Maliyetlerinin Azaltılması" konulu panelde anız yangınlarının  önlenmesi için alınması gereken tedbirler tartışıldı. Konya Ticaret Borsası (KTB), Selçuk Üniversitesi (SÜ) Ziraat Fakültesi ve Konya Teknokent tarafından düzenlenen panele çok sayıda çiftçi, akademisyen ve öğrenci katıldı.

KTB Konferans Salonu'nda düzenlenen panele Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, KTB Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Uğur Kaleli, SÜ Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Önder, akademisyenler, öğrenciler ve çiftçiler katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan KTB Yönetim Kurulu Başkanı Muhammet Uğur Kaleli, günümüz dünyasında enerji, su ve tarımın stratejik öneme sahip üç unsur olduğunu belirterek, "Bu üç unsuru elinde bulunduran ülkeler dünya ekonomisine ve siyasetine hükmedebiliyor. Bugün itibariyle 7 milyar insanı doyurmakta güçlük çeken dünya, 2020 yılında ön görülen 8 milyar insanı nasıl doyuracak bu bir soru işaretidir. Türkiye'nin en önemli tarım şehri olan Konya, maalesef kuraklığın da en çok yaşandığı illerin başında geliyor. Kuraklık ile mücadele ederken, bir yandan da topraklarımızı bilinçsizce işleyerek, daha kaliteli ve daha çok verim alma çalışmalarımızı zorlaştırıyoruz. Bu uygulamalardan biri olan anız yakmanın hiçbir getirisi olmamasının yanında, toprağa, çevreye ve ekonomiye verdiği zararın başta anızı yakana olmak üzere herkese olumsuz yansıyor. Toprağın kalitesinin korunup artırılacağı, doğal dengenin bozulmadığı, verimli, kaliteli ürünler elde ederek, dış havzalardan buğday ithalatına muhtaç olmamak ve sürdürülebilir bir tarım için anız yakma gibi çağdışı uygulamalara son verilmesi gerekmektedir" dedi.

Yapılan konuşmaların ardından panele geçildi. Panele konuşmacı olarak katılan Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretim Genel Müdür Yardımcısı Dr. Talat Şentürk, SÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Ali Topal, SÜ Ziraat Fakültesi Toprak Bilimi Besleme Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sait Gezgin, SÜ Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Kazım Çarman ve Tarım İl Müdürlüğü Çiftçi Eğitim Şube Müdürü Sadık Oturanç tarafından anız yakmanın zararları ve doğrudan ekimin faydaları ile ilgili bilgiler verildi.

 

Okunma Sayısı: 1981
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
© 2009 Konya Teknokent A.Ş.
Sitemizdeki yazı ve resimlerin her hakkı saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilmeden kullanılamaz.
Yazılım: CM Bilişim | Görsel Tasarım: Capitol Medya